ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВТОРАТА ТРАНСГРАНИЧНА СРЕЩА ПО ПРОГРАМА ЕРАЗЪМ+ ПРОЕКТ ,,ЕФЕКТИВНА КОМУНИКАЦИЯ И КОМУНИКАТИВНИ УМЕНИЯ“


В периода 01.04.2019 – 05.04.2019 се проведе втората трансгранична среща по проекта
,,Ефективна комуникация и комуникативни умения“ по програма Еразъм+ между страните и Чехия, България , Турция, Италия и Португалия. България беше представена от екип с ръководители г-жа Даниела Колева и г-жа Дивна Николова и ученици от 9 и 10 клас.Темата на срещата беше ,, Вербална и невербална комуникация“. Страна-домакин беше Португалия. Всички екипи от страните –партньори представиха своите разработки по темата. Срещата започна с презентация на домакините за Португалия и нейният принос за световното културно наследство, както и за особености в културата, традициите и езика. Всички ученици участваха в анкета със състезателен характер, за да покажат каква част от информацията са запомнили. Отборите бяха смесени с представители от всяка страна-участник. За улесняване на комуникацията между участниците, домакините бяха подготвили интересни игри за запознаване и съвместна работа. Работната среща продължи с представяне на презентации по основната тема с различни аспекти на разработване. Бяха засегнати ключови моменти във вербалната и невербалната комуникация и тяхното значение в ежедневието и на работното място.

В екипа на ППМГ бяха включени Паолина Илиева – 9б клас, Никол Маринова – 9б клас, Грета Лазарова- 10б клас и Даниела Недкова- 10б клас., които презентираха България и Ботевградския регион, българската образователна система, каква е тяхната представа за вербална и невербална комуникация, значението на добрите комуникативни умения в живота и на работното място, как да подобрим комуникативните си умения, комуникацията в рекламите и социалните медии. Момичетата демонстрираха увереност и свобода на изказа, което ги отличи като добри презентатори.Португалският екип беше подготвил и пиеса без реплики, за да се покаже силата на езика на тялото.

Всички ученици посетиха град Порто и парка с водните мелници, където се запознаха с начини за традиционно производство на местни видове хляб и имаха удоволствието да опитат от тях. Специално за участниците в проекта беше организирана среща в общината, където лично кметът приветства всички екипи и изрази задоволството си от участието на Португалския екип в проекта, както и от възможността да се запознаят страните –гости с природата и някои забележителности на неговата страна.

В последния ден от срещата се организира официална вечеря за закриване на този етап от проекта, на която организатори и участници споделиха мнения и впечатления от проведената трансгранична среща. Главният координатор г-н Хасееб Кан изрази своето удовлетворение от организацията и подготовката на учениците за представянето им по темата ,,Вербална и невербална комуникация“. Между участниците се установиха приятелски отношения, които доказаха и на практика значението на уменията за комуникация. Следващата среща ще се проведе в Турция през месец октомври.


За повече и по-пълна информация от живота на гимназистите, разгледайте ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ЕЛЕКТРОНИЯ УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК и страницата във FACEBOOK


www.pmgzlatarov.net