SPELLING BEE – състезание по спелуване


На 23.02.2019 година от 10.30 часа в стая 102 на ПРОФИЛИРАНА ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ „Академик професор доктор Асен Златаров“ град Ботевград беше проведено състезание по спелуване Spelling Bee.

В състезанието се включиха:

  • Яница, Преслава, Йоана Тодорова, Йордана и Калин от V клас;
  • Василена, Мирослав, Дария, Радост-Ина и Момчил от VI клас;
  • Елица, Цветина, Габриела, Виктория Петрова, Илона и Мариана от VII клас.

Ангел Кеманов от XIб клас и Панталей от IXб клас улавяха вълнуващи, напрегнати и забавни моменти от надпреварата на пчелите в състезанието със снимки и видео.

Водещ и диктор на състезанието бяха Радка Велинова-Иванович и Дияна Ганева.

Победители в състезанието Spelling Bee 2019 на ПРОФИЛИРАНА ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ „Академик професор доктор Асен Златаров“ град Ботевград са:

I-во място – Калин Калинов Петков от V клас и II-ро място – Яница Мирослав Николова от V клас .

Думата за “пчела” на английски език е “bee”. Мнозина считат, че начинът, по който хората общуват един с друг, прилича на начина на взаимодействие между пчелите. Напоследък, учените отхвърлят тази теория и приемат, че думата „bee” произлиза от старата английска дума “bene”, която означава “молитва” или “услуга”, и е свързана с по-известната дума “boon” със значение “благодат”.

Други предполагат, че думата “bee” е съкратена форма на английската дума “been”, която означава “доброволна помощ, оказана от съседи, при изпълнение на дадена задача”.

Очевидно няма едно мнение по отношение на произхода на думата “bее” във фразата “spelling bее“, но пчелата традиционно остава емблема на състезанието.

 

image

 


За повече и по-пълна информация от живота на гимназистите, разгледайте ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ЕЛЕКТРОНИЯ УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК и страницата във FACEBOOK


www.pmgzlatarov.net