Дванадесетото национално състезание по компютърни мрежи за ученици се проведе на 16-17 април 2016г.

Събитието традиционно се организира  от Министерството на образованието и науката, Софийският университет „Св. Климент Охридски” – Факултетът по математика и информатика /ФМИ/ и Българската асоциация на мрежовите академии /БАМА/.

Над 80 ученици от цялата страна се събраха във Факултета по математика и информатика на Софийския университет – част от тях курсисти в Сиско академиите в страна, а други – изучаващи мрежови технологии в специализирани паралелки и училища в системата на средното образование, за да премерят сили в двата кръга на състезанието – теоретичен тест за всички ученици и практически казус на Packet Tracer (софтуерен симулатор).

За подготовката на тестовите задачи преподавателите от ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски” ползват материали от световно признатата програма “Сиско мрежова академия”.

На церемонията по награждаването на финалистите председателят на журито проф. Красен Стефанов от ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски” обяви призьорите.

Победител в състезанието стана Валери Христов от Природо- математическата гимназия “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ град Ботевград. Валери е ученик в 12б клас с профил “ИТ с интензивно изучаване на английски език”. Валери даде заявка за призовото място още преди една година, когато бе единственият единадесетокласник класирал се в топ 10 на финала.  Успехът идва, когато си мотивиран, с характер и способности. Валери има качествата на победител.

Дванадесетокласниците, чийто резултат от теста и практическия казус на състезанието, приравнен към шестобалната система, е отличен от 5.50 до 6.00, получават правото да се обучават във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски“, като тази оценка им се признава за резултат от кандидат-студентски изпит по специалността.

Победителите бяха приветствани от официалните гости на събитието:

Заместник-министърът на образованието и науката Диян Стаматов поздрави финалистите от името на министър Меглена Кунева с иновативното съревнование, в което са победители, като пожела на всички да останат в България и да работят за промените в държавата.

Доц. д-р Елиза Стефанова, заместник ректор на Софийския университет, се обърна към състезателите с думите, че се чувства една от тях, тъй като продължава да обучава студенти по специалността „Компютърни мрежи“.

Доц. Стефанова отбеляза, че трудът на мрежовия администратор не се вижда, когато мрежата работи добре и им пожела да станат точно такива професионалисти.

Доц. д-р Александра Соскова, заместник декан на ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски“, изрази мнение, че участниците в състезанието са израснали с няколко стъпки след него.

В поздравителния си адрес Президентът на Република България Росен Плевнелиев сподели, че състезанието е начин за откриване на таланти.

„Останете и работете в и за България“ бе писменото обръщение на Красимир Симонски, Изпълнителен директор на ИА „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“.

Част от спонсорите на състезанието – Телелинк, Сиенсис, ICN.bg и Сиско Системс, споделиха опита си от работата в тази динамична сфера, като предупредиха учениците, че за да бъдат истински професионалисти, ще трябва да учат и да се развиват постоянно.

Церемонията по награждаването се проведе в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади към МОН, предлагащ отлични условия за подобни събития.

Ръководството и учителите на ПМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров” град Ботевград поздравяват Валери Христов с призовото място, като му желаят здраве и успешна реализация в живота.

Протокол за класиране


За повече и по-пълна информация от живота на гимназистите, разгледайте ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ЕЛЕКТРОНИЯ УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК и страницата във FACEBOOK


www.pmgzlatarov.net

Advertisements