2a00e451d065af887e787306cd4bff57_XL (1)

От 8 до 10 април в град Стара Загора се проведе 16-та „Национална пролетна сесия на детските и младежките парламенти и съвети в България“, в която си дадоха среща 90 младежи от 36 града в България.

ПМГ “Акад.проф.д-р Асен Златаров” град Ботевград бе представена от Цветелина Пенева, ученичка в 10б клас и представител на Ученическия съвет.

Срещата бе открита от Иванка Сотирова – заместник кмет “Хуманитарни дейности” в Община Стара Загора.

В първата сесия младежите дискутираха темата „Образование, кариерно ориентиране и развитие – личностен избор и родителски въздействия“, с акцент върху формалното, неформалното и гражданското образование. В дискусията се включиха Татяна Димитрова – началник на Регионален инспекторат по образование Стара Загора, Милена Илиева – доктор по педагогика, в Тракийски университет, Мирчо Христов – управител на Международен младежки център Стара Загора.

Изключително атрактивна бе програмата от втория панел на сесията, когато дебатите се завъртяха по темите „Насочване на младите хора в избора на образование и професия“ и „Кариерно развитие и реализация“. С дискусии и интерактивни игри лекторите – психологът Минчо Минчев и кариерните консултанти от Център за кариерно развитие Стара Загора, обсъдиха с младежите дали изборът на бъдещата професия трябва да е под въздействието на родителите или по-скоро личностен.

Мотивиращи и емоционални бяха думите на Здравко Тенев, Никола Николов, Радостин Танев, Бояна Танева, Ивелина Павлова, Христо Иванов, Ваня Кръстева, Катерина Иванова, Антон Атанасов, Денис Димитров, Маринела Колева, Калина Петкова, млади хора преминали през Младежки общински съвет Стара Загора, през различни периоди и станали успешни млади старозагорци, реализирали се в желаната от тях професия и житейски път.

В заключителния панел на сесията Петър Манов – локален асистент на най-младия български евродепутат Ева Паунова, представи своята дейност, работата на европейските структури и значението им.

Младежите изготвиха общ годишен календар, като предложиха по едно ново събитие за всеки месец. След дискусия достигнаха до съгласие, че полза от съвместната им работа има и че не е нужна специална дата, за да организират нова кампания и да работят в мрежа.

Организаторите бяха подготвили тур на град с посещение на мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“, РИМ Стара Загора, парк „Аязмото“ и зоопарка.

Участниците определиха като ползотворни и незабравими дните на 16-та „Национална пролетна сесия на детските и младежките парламенти и съвети в България“.

12963735_1154720164566053_6978660502332274233_n (1)


За повече и по-пълна информация от живота на гимназистите, разгледайте ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ЕЛЕКТРОНИЯ УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК и страницата във FACEBOOK


www.pmgzlatarov.net

Advertisements