Младеж за разбирателство България

Aко искате да станете приемно семейство на ученик по обмена, който ще учи в ПМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров” град Ботевград през 2015-2016 година, кликнете тук за да видите профилите.

Сдружение “Младеж за разбирателство – България” Youth For Understanding е независима организация с нестопанска цел и е една от най-старите, големи и уважавани международни организации за междукултурен ученически обмен с представителства в повече от 50 страни по света. Създадена през 1951 с цел да възобнови международните взаимоотношения и разбирателството между различните култури в следвоенната обстановка, днес продължава да развива и поддържа мултикултурната среда и да гради дълготрайни приятелски връзки между млади хора от различни точки на света.

Над 17 години YFU България приема ученици от пет континента и досега е сбъднала мечтата на близо 300 български ученици да учат и живеят в различни държави по света. Програмата за международен ученически обмен е създадена с образователна цел. YFU България е регистрирана в България през 2001 година като Сдружение “Младеж за разбирателство – България”. Организацията е признат и акредитиран член на международната YFU общност от май 2008 година.

„Тaбеа е прекрасен човек, изключително мотивирана да научи български език и се справи отлично. Проявяваше интерес към всичко българско, особено обичаи, танци и история. Като цяло времето, прекарано заедно, беше изпълнено с много смях и веселие. Тя беше отразила всичко в един албум, който ни подари на раздяла. С няколко думи под всяка снимка тя успя да ни разплаче, да ни разсмее и сега да ни връща назад в спомените за това време.” сем. Николови (Табеа, Германия, 2012/2013)

YFU учениците

Всеки YFU ученик е специално подбран след интервю, в което е представил по убедителен начин своите личностни качества. Всеки един от тях се вълнува да започне училище в нова страна, да срещне нови приятели и да бъде част от вашия живот. Освен процедурата по подбор младежите преминават през пет подготвителни семинара, които са задължителни и имат за цел да ги подготвят да опознаят разнообразието около себе си. YFU доброволци Около 90% от хората ангажирани в програмата на YFU са специално обучени доброволци – модераторите на тематичните срещи, доверениците, които отговарят лично за всеки ученик и домакини, организаторите на допълнителните програми, както и семействата, които приемат учениците в дома си. По-голямата част от YFU доброволците са преминали през програмата на обмен и споделят опита си с всички участници в нея. 5 предизвикателства пред всеки YFU доброволец:

• Да работят с кауза;

• Да бъдат част от мултикултурно общество, обединено от единни ценности и разбиране за света;

• Да създават устойчива среда за продължаване на междукултурния обмен;

• Да дадат личен пример за общуването и споделянето без граници;

• Да опознаят нови хора и култури;

Това обикновено съвпада и с причините семействата да се включат в програмата и да приемат нашите ученици с тяхната култура и традиции в дома си.

„Моето YFU семейство много бързо станаха мои близки. Още в първия момент ме приеха като собствено дете и много търпеливо ми разказваха и обясняваха всичко, което в началото не разбирах. Благодарение на тях успях напълно да се потопя в българския начин на живот.” Катарина, Германия, 2011/2012

Семейства от цял свят взимат смелото решение техните деца да опознаят света като изживеят едно незабравимо и вълнуващо приключение, което ще ги обогати със срещите с нови хора и места.

Младежите, които са на възраст между 15 и 18 години трябва да се изправят пред предизвикателството самостоятелно да се грижат за себе си и да станат част от друга култура за една учебна година. Учениците на YFU живеят при приемни семейства и посещават местни училища, за да опознаят отблизо начина на живот и ежедневните навици на своите нови приятели. Да посрещнеш и приемеш ученик на обмен в своето училище е невероятно приключение. Съучениците и учителите стават неразделна част от международния обмен и самите те научават много не само за новата, но и за собствената култура, българските ценности и традиции.

Любопитните сравнения и невероятно забавно проявяващите се различия се превръщат в приятни спомени, предизвикващи усмивки всеки път, когато се връщаме към тях. В допълнение към това и много по-интересно е общуването у дома. Нашите YFU домакини с радост си спомнят за любопитните моменти и се сдобиват с един нов, свеж и различен поглед върху собствения си начин на живот. Този богат опит е и причината за повечето от семействата в България да се включат в програмата на доброволни начала и да опознаят младежите с всичките им културни различия и прилики, които носят от дома и бита си.

Като YFU семейство, вие споделяте традициите си, празниците и обичаите и предавате личен опит на всеки ученик за отношенията в българското общество и разбирането за разнообразието на света. Учениците, чрез техния различен поглед, превръщат ежедневието ви в истинско приключение и обичайното се превръща в интересно и забавно занимание.

YFU семейство

Ако вашето семейство е отворено за нови вдъхновяващи преживявания и имате желание да дадете напътствия, любов и подкрепа на един младеж по пътя му към себеоткриване – тогава сте истинско YFU семейство.

5 предизвикателства пред всяко YFU семейство:

• Да създадете нови и вълнуващи емоции у дома;

• Да покажете на близките си света през други очи;

• Да отворите сърцата и дома си, за да посрещнете света у дома;

• Да станете част от личния път, развитието и живота на един млад човек;

• Да изживеете незабравими мигове и да изградите приятелство за цял живот;

Всяко семейство може да е прекрасен YFU домакин – и вашето е едно от тях! Достатъчно е да сте готови да приемете младеж от друга страна в дома си и да споделите живота си за една учебна година с него. Можете да заявите желанието си да сте домакини по всяко време като се свържете с нас на посочените по-долу координати. След което ние ще ви посетим и ще се запознаем с всеки член на вашето семейство. Заедно ще се уверим, че семейството ви е готово за програмата на YFU. Няма значение дали сте много ангажирани и имате свободно време само през уикендите, или децата ви са малки и имат нужда от вашите грижи, или пък апартаментът ви е пред ремонт.

Учениците на обмен, избрали да живеят в България, не търсят лукс или специална програма, а приключението, което сте готови да споделите с тях.

„Да приемаш някого в своето семейство, означава не само да го посрещнеш като собствено дете или близък роднина, но и да отвориш сърцето за неговата култура. Така помагаш на един младеж да опознае различен начин на живот и да се превърне в част от твоето семейство завинаги.” сем. Хазарян (Танача, Тайланд, 2013/2014)

Споделете дома си и сърцето си!

„В началото малко се притеснявахме как ще се справим, но много бързо разбрахме, че няма нищо трудно в това. Приемането на дете от друга държава води до обогатяване на знанията ни за съответната страна, от която идва детето, обогатяване на културата на собствените ни деца, отпускането им в езиковите граници или казано само с две думи – води само до положителни изживявани, емоции и приключения.” сем. Величкови (Валеска, Германия, 2013/2014)

6 – те YFU въпроса Какво?

Младежите и девойките от програмата пристигат със сключена застраховка и с джобни пари, които покриват 11-месечния им престой тук по отношение на излизания с приятели, пазаруване на сувенири и дрехи, и транспорт.

Всяко YFU семейство предоставя на ученика:

· Легло в самостоятелна или в обща стая с приемен брат или сестра (от същия пол).

· Храна всеки ден – същата, която приготвяте за вашите близки.

· Участие във всекидневните занимания, включително домакинска работа и събития.

· Грижите, подкрепата и комфорта, които получават другите членове на семейството.

Колко?

Програмата на YFU е организирана на два етапа: Учениците пристигат в София около 14 август и през следващия месец посещават курс по български език, който ги подготвя за ежедневието им в България. С началото на учебната година на 15 септември започва и вторият период за учениците, които заминават в различни краища на страната и се включват като активни ученици в българските училища. Годината на обмен приключва на 30 юни, когато младите приключенци отпътуват обратно към родните си места и семейства. Вашето семейство може да е домакин само за един месец или за цяла учебна година, а защо не и за цял един обмен.

Как?

Ученикът ще се старае да научи български език и вие ще можете да го насърчавате в това му начинание. Младежите идват от всички краища на света и освен майчиния си, са научили един или два чужди езика. Вероятността да намерите начин на общуване е доста голяма и е само във вашите ръце.

Кой?

Разгледайте профилите на учениците, които ще прекарат следващата учебна година в България – кажете ни с кои намирате общи интереси или пък бихте искали да споделите и заедно да откриете нови. Задайте допълнителни въпроси за всичко което ви интересува.

Къде?

Редовното посещаване на училище е задължителна част от програмата. Ако имате дете, ученикът вероятно ще посещава същото училище като вашето дете. Училището е важен източник на нови приятелства и запознанства, които също са незаменим елемент от междукултурния обмен. Записването в училище е наша грижа – YFU България ще се погрижи за това, както и за евентуални учебни такси.

Защо?

Хиляди семейства по света се доверяват на YFU заради нашата репутация за добро качество, високи стандарти за сигурност и изключителна мрежа за подкрепа.

Дългогодишният ни опит е описан и в „Лилавата книга за общуване и споделяне”, която предоставяме на всяко включило се в програмата семейство.

Ако имате въпроси или притеснения се свържете с вашия YFU довереник и заедно можем да обсъдим всеки проблем или ситуация.

YFU осигурява 24/7 подкрепа на всяко семейство и ученик, включени в програмата. YFUBULGARIA YFUBG family@yfu.bg +35924706527 +359894734129

Повече информация за организацията и програмата можете да намерите на посочените координати и в профилите ни в социалните мрежи. www.yfu.bg


За повече и по-пълна информация от живота на гимназистите, разгледайте ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ЕЛЕКТРОНИЯ УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК и страницата във FACEBOOK


www.pmgzlatarov.net

Advertisements