Единадесетото национално състезание по компютърни мрежи за ученици се състоя на 18-19 април 2015 г. Събитието се организира съвместно от Министерство на образованието и науката, Софийски университет “Св. Климент Охридски” –  Факултет по математика и информатика /ФМИ/ и Българската асоциация на мрежовите академии /БАМА/.

В състезанието във ФМИ на Софийския университет се събраха над 70 ученици от цялата страна, като част от тях са курсисти в Сиско академии, други изучават мрежови технологии в средното си образование, а трети самостоятелно търсят своя път към ИТ комуникациите. Но всеки от тях вече е убеден, че професия, свързана с проектиране, изграждане и поддръжка на компютърни мрежи е чудесна възможност да се реализират като уважавани специалисти както в България, така и във всяка страна, в която те биха предпочели да работят и живеят.
Състезанието се проведе в два кръга –  теоретичен тест за всички ученици и практически казус на Packet Tracer (софтуерен симулатор) за 15-те финалисти.

За подготовката на теоретичния тест и практическия казус специалистите от ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски” ползват материали от световно признатата програма “Сиско мрежова академия”.
Проф. Красен Стефанов от ФМИ на СУ „Св. Климент Охридски” и председател на журито обяви призьорите.
Дванадесетокласниците, чийто резултат от теста и практическия казус на състезанието, приравнен към шестобалната система, е отличен от 5.50 до 6.00, получават правото да се обучават във Факултета по математика и информатика на СУ “Св. Климент Охридски“, като тази оценка им се признава за резултат от кандидат-студентски изпит по специалността.

Ученикът от 11 “Б” клас на ПМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров”  Валери Христов е най-добре представилият се единадесетокласник в крайното класиране на победителите в състезанието*.

Победителите бяха приветствани от официалните гости на събитието: Ваня Кастрева, заместник-министър на образованието и науката благодари както на участниците в състезанието, така и на техните учители, които им помагат да откриват нови светове. Г-жа Кастрева подчерта възможностите за пряка реализация на занимаващите се с компютърни мрежи, приветства финалистите и окуражи класиралите се на по-задни позиции с думите, че всяка загуба е ново предизвикателство, като накрая пожела на всички бъдещи успехи.

С приветствие и топли пожелания към присъстващите се обърна и представителят на домакините – зам.-деканът на ФМИ – проф. Нишева, която пожела на бъдещите ИКТ специалисти успешна реализация в България.
Председателят на Българската асоциация на мрежовите академии – Теодора Борисова, пожела в следващите състезания сред финалистите да има повече представители на нежния пол, които да умножат успеха на победителката от състезанието през 2014 г.  Денислава Шентова.

Представители на спонсорите на състезанието – Телелинк, Сиенсис, Site Ground, ICN.bg, Сиско Системс и Българска стопанска камара, споделиха опита си от работата в тази престижна професионална сфера, като пожелаха на бъдещите си колеги да бъдат още по-добри от тях и да завоюват трайно място за България сред най-високо развитите в технологично отношение страни.

Церемонията по награждаването се проведе в Националния център за подготовка на ученици за олимпиади към МОН.

Българските състезатели по компютърни мрежи бележат изключителни успехи и на международните състезания по мрежи – първо място през 2013 г., първо отборно място през 2011 г., първо и второ място през 2008 г., трето място през 2007 и 2009 г.

Протокол за класиране:

http://contest.cisco.uni-sofia.bg/sites/default/files/Sastezanie-18.04.2015_0.pdf


За повече и по-пълна информация от живота на гимназистите, разгледайте ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ЕЛЕКТРОНИЯ УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК и страницата във FACEBOOK


www.pmgzlatarov.net

Advertisements