В навечерието на един от най-светлите празници – Деня на народните будители, учениците от ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” отдадоха почит на строителите на съвременна България. Учениците подредиха на втория етаж тематични табла и красиви рисунки с ликовете на видни книжовници и революционери. Традиционно, с голям ентусиазъм беше отбелязан и един от най-интересните католически празници – Halloween. Тази година на първия етаж грееха много усмихнати тиквени фенери и табла с характерните за този ден чудновати образи – духове, вампири, вещици, елфи. Специално тричленно жури в състав Паулина Дякова – учител по математика, Олга Каменова – учител по руски език и Николай Пеев – учител по история и цивилизация, награди най-заслужилите със специални грамоти и шоколадови лакомства. За най-оригинално табло, посветено на Деня на будителите във възрастова група V-VII клас, първа награда спечели Васил Калоянов VI клас, втори Силвия и Мария V и на трето място Никол Георгиева VI клас. От VIII-XII клас бяха отличени – Радостина Петкова Xа на първо място , втори Мария Атанасова Xв и Калоян Xа, на трета позиция Соня и Габриела Xа клас. Награда за най-активен клас беше връчена на шестокласниците, Силвия VIIIб и Мартина XIIa представиха стихотворение и есе,посветено на светлия празник. В категорията най-оригинален тиквен фенер призовете бяха присъдени на Преслав и Йордан VIIIб клас, на второ място се наредиха съучениците им – Петьо и Кристи, а тройката запълниха Валя, Веси и Вики от VIIIг. За най-атрактивно табло първите три места заеха съответно – VIIIб XIIа Дани и Ивлин от VIIIг.

В България Православната църква отбелязва празника на Всички светии в началото на лятото. У нас има празник аналог на Хелоуин – Кукерите – българските карнавални фигури – мъже, предрешени като зверове или типични персонажи, винаги с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън. По стар обичай в периода между Месни и Сирни Заговезни те танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили.


За повече и по-пълна информация от живота на гимназистите, разгледайте ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ЕЛЕКТРОНИЯ УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК и страницата във FACEBOOK


www.pmgzlatarov.net

Advertisements