С цветя и едноминутно мълчание Ботевградската гимназия се преклони пред личността на видния учен, общественик и литератор – акад. проф. д-р Асен Златаров. Празникът по повод 129 – годишнината от рождението на Златаров се състоя в Историческия музей в Ботевград. В подготовката на програмата взеха участие ученици от клубовете по проект УСПЕХ, които съвместно представиха факти от жизнения, научния и творческия път на своя патрон.

С поетичен рецитал, озаглавен “Срещи с Аура“, членовете на клубовете “Природолюбители“ и “Моят екологичен свят“ запознаха гостите на тържеството с научната дейност на професора по химия Златаров, чиито трудове са тясно свързани с влиянието на цинка върху раковите клетки. Бъдещите еколози не забравиха да споменат, че именно бележитият учен е основоположник на биохимията в България.

Театрално студио “Сълза и смях“ с ръководител Дивна Николова представи откъси от литературни творби на академика под надслов “Нежната поетична душа на нашия патрон“. Наследниците и пазителите на Златаровите завети, младите гимназисти, акцентираха върху неговите житейските истини, актуални и до днес – “Любов към труда, любов към истината, любов към народа!“

Учениците от клуб “История на моя град, училище и род“ предложиха своя нестандартен поглед, като заснеха видеоклип, поставящ въпроса за стойността на човешките ценностите, въпрос, който вълнува видния общественик до края на живота му. Младежите са единодушни, че добродетелите в миналото могат да гарантират успех днес.

Клуб “Артстудио“ подреди изложба, посветена на живота и делото на патрона на ПМГ – акад. проф. д-р Асен Златаров. Младите таланти презентираха избрани моменти от подготовката и реализацията на свои проекти.

Междувременно във фоайето на музея течаха репортажи, отразяващи дейността на клуб “Артстудио“ и клуб “Благородно сърце“, както и гимназиалния живот от началото на учебната година. Те са продукт на PMG TV – клуб “Училищни медии“. Младите журналисти бяха на мястото на събитието и тяхната камера улови най-любопитните моменти от тържеството.

 

 


За повече и по-пълна информация от живота на гимназистите, разгледайте ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ЕЛЕКТРОНИЯ УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК и страницата във FACEBOOK


www.pmgzlatarov.net

Advertisements