На 23-ти април светът чества международния ден на книгата. Как се е зародилаДобави описание традицията, какви са обичаите и как празнуваме международния ден на книгата?

През 1995г. Юнеско официално въвежда в празничния календар Световен ден на книгата и авторското право. Идеята на празника е да популяризира книгоиздаването, да насърчава четенето, да обърне внимание на сериозни въпроси в областта на литературата, да помогне на страните в затруднено положение, като им предостави безплатно книги от цял свят.

Днес над 100 страни по света отбелязват Международния ден на книгата, но най в началото е била само една. Идеята за такъв празник се заражда още през 1923г. в Каталуня, Испания, където хората организират фестивал на книгата в чест на любимия им автор Мигел де Сервантес. Избрана е дата 23-ти април, тъй като именно тогава великият творец умира. Обичаят повелява на този ден хората да си разменят и подаряват книги.

Години по-късно Юнеско подкрепя инициативата и също избира датата 23-ти април, защото става ясно, че на този ден и много други известни поети и писатели са се родили или са починали. На международния ден на книгата и авторското право празнуват автори, илюстратори, редактори, издатели, четящи и всички останали, които имат нещо общо книгоиздаването.

Празник на книгата се отбелязва и във Великобритания, но на друга дата – първия четвъртък на месец март. Събитието е въведено през 1998г. по инициатива на тогавашния премиер Тони Блеър. На този ден по традиция излизат по няколко нови книги на промоционална цена от 1 паунд, а по книжарниците се организират големи намаления. Отделно празникът се използва и като повод за благотворителност – различни неправителствени организации събират и

На международния ден на книгата ето някои известни фрази от книги:

"Ако ти живееш сто години, аз искам да живея сто години без един ден, така че никога да не живея без теб." „Мечо Пух“

"Свободата Санчо е едно от най ценните блага,с който небесата даряват хората.С нея могат да се сравнят нито съкровищата,който крие земята,нито тези които тай морето.За свободата Санчо както и за честа,може и трябва да се жертва животът." „Дон Кихот“

"Ние не можем да понесем у хората недостатъците, които притежаваме сами" „Портретът на Дориан Грей“

"Това, което прави живота интересен, е възможността да осъществиш мечтата си.""Алхимикът"

"Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите." "Малкият принц" даряват литература на по-бедни страни.

Всички щастливи семейства си приличат, но всяко нещастно семейство е нещастно по своему" "Анна Каренина"

"Адът не е нищо в сравнение с яростта на измамена жена.""Живата факла"

"И най-мъдрият и съвършен човек, всъщност – най-мъдрите му и добронамерени постъпки могат да станат обект на присмех за оня, чиято единствена цел в живота е да се присмива над другите." ”Гордост и предразсъдъци”

„Не достигнах докъдето исках, но пристигнах там, където имах нужда да бъда.” „Пътеводител на галактическия стопаджия”

Най-красивите библиотеки в света

В рамките на Международният ден на книгата напоследък все по-често се засягат електронните книги, авторското право в дигиталната ера и в дигиталната библиотека, а на преден план се откроява и няколко символични „битки” между Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции и организации, обвързани с книгата и литературата.
Нека на този ден не забравяме, че четенето е наистина важен ключ към успеха и че качествените книги са един безкрайно достъпен начин за образование и самоусъвършенстване.
“Четенето е като частен разговор, но книгите са за споделяне – споделяне на опит, знания и разбирания”
Честит празник и приятно четене на нова или любима книга днес!


За повече и по-пълна информация от живота на гимназистите, разгледайте ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ЕЛЕКТРОНИЯ УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК и страницата във FACEBOOK


www.pmgzlatarov.net

Advertisements