https://i1.wp.com/www.balkanec.bg/pictures/big/1363334697.jpgПредставителна изява  на тема „Вечер край огнището“ проведоха вчера възпитаници на  ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ по проект „УСПЕХ“. Учениците  от  5-ти и 6-ти клас от клуб „Приказен свят“ с ръководител Боряна Николова посветиха занятието  си на изученото за фолклорното творчество и празниците от българския календар. „Научихме, че фолклорът включва всичко, сътворено от народния гений – песни, приказки, предания, легенди, пословици, поговорки, гатанки и обичаи. Научихме, че именно народното творчество е причина, българският народ да оцелее през годините на робството. И да запази своята идентичност. … В тези страшни времена, във вечерите край огнището, бабите пеели  на своите внуци прекрасни песни. … И всички запазвали в съзнанието си тези истории“, казаха водещите Никола Цанов от 6-ти клас и Мария Крумова от  5-ти клас.
Гости на ученическата изява бяха Даниела Колева – директор на учебното заведение, Йотка Йотова – заместник директор, Венета Терзийска – главен учител, Дивна Николова – учител по английски език, Цецка Пеева – учител по немски език, Антоанета Владимирова – секретар, както и много родители и роднини на малчуганите.
Участниците в представлението се събраха на седянка край огнището. И както традицията повелява започнаха с песен – „Изгряла е месечинка“ , придружена с игра на ръченица.  Темите, които представиха участниците в клуба, засегнаха наближаващите пролетни празници и обичаите, свързани с тях – Благовец, лазаруване, Великден и т.н. По-старите на седянката разказаха повече за Благовец-как и къде се отбелязва. Дойдоха още гости и започнаха да говорят за лазаруването. Те припомниха, че момиче, което не е лазарувало, не може да се момее. Чичо Иван (Мартин Боженишки) разказа легендата за „Ружа мома“. Малчуганите танцуваха  „Пуенек“ и изпяха още няколко народни песни. Седянката продължи с разказ за Великденските празници. Започнаха с Връбница (неделята преди Великден) и влизането на Христос в Йерусалим. Децата обясниха  в детайли  какво представлява всеки ден от  Страстната седмица, боядисването на яйцата,  получаването на различни цветове за боядисване и замесването на обредните хлябове. Всичко това бе само част от обширната демонстрация на познаване на християнските традиции. Учениците много жизнерадостно изиграха сценка от приказката за Неволята. Продължиха с празника Гергьовден и приказката за св. Георги.
Следвайки традицията, някои от децата се опитаха да затруднят събеседниците си, задавайки им гатанки. Разтуряха седянката, като заедно изиграха хоро, докато пееха песента „Рипни калинке“.
След края на ученическата изява г-жа Боряна Николова, ръководител на клуба, поздрави децата за успешното представяне.
Г-жа Венета Терзийска сподели, че златаровци  с големия си ентусиазъм са допринесли за автентичното пресъздаване на предстоящите събития  и ги поздрави за тяхното интересно интерпретиране. Тя допълни, че участниците в клуба са всеотдайни, упорити и много артистични.
Събитието бе отразено и от клуб „Училищни медии“ по проект „УСПЕХ“ към ПМГ.

*ЕЛЕКТРОНЕН УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК благодари за любезното съдействие на сайта “Балканец”

За повече и по-пълна информация от живота на гимназистите, разгледайте ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ЕЛЕКТРОНИЯ УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК и страницата във FACEBOOK


www.pmgzlatarov.net

Advertisements