За десета поредна година учениците от ПМГ”Акад. Проф. Д-р Асен Златаров" не измениха на традицията да организират благотворителен Коледен базар. С всяка изминала година той печели все повече съмишленици, които се обединяват в една обща кауза да помогнат на деца, нуждаещи се от подкрепа, мотивирани от благородната идея да се включат в инициативата “Деца помагат на деца”. Той  продължи до края на учебната седмица. Базарът бе открит по време на голямото междучасие, след което всеки гладен можеше да се наслади на сладките изкушения, приготвени от техните съученици. Тази година в инициативата активно се включиха и най-малките ученици в гимназията-петокласниците. Повече от 50 сладкиши, торти, еклери, палачинки и коледни предмети бяха подредени във фоайето пред учителската стая. 95% от гимназисти с много ентусиазъм се включиха в първия ден на базара.
„Всяка Коледа е един невероятен празник, когато в сърцата ни има желание да направим  нещо хубаво за близките си. Идеята на Коледния базар е, че благотворителността има много измерения, защото този, който е направил добро-му се връща стократно”, казаха водещите Мариела Илчева и Николета Ненчева от 10-ти „б” клас. Заедно с останалите участници в  театрален клуб „Сълза и смях” с ръководител Дивна Николова те изпълниха песента ”Пожелание” на Любо и пловдивската група 032.

Благотворителният коледен базар в ПМГ „Акад. Проф. Д-р Асен Златаров” приключи в петък. За първи път от 10 години,  гимназисти продаваха и вестници. Автори са учениците от 9-ти „Б” клас – „Информационни технологии” с класен ръководител Десислава Ангелова. Заглавията на печатните издания са „Златаров’s NEWS”-бр.3, „Коледно настроение” и „Вестникът на тийнейджърите – TEEN”. Заради засиленото изучаване на английски език всеки вестник има и по една страница на английски.
Темите в „Златаров’s NEWS отразяват актуални теми – „Бъдни вечер наближава – Какъв е обичаят на този ден?”, Коледен базар, Коледно математическо състезание. В статията IX „б” – най-добрите сред най-добрите отразява успехите на учениците Светлин Йотов – в областта на Информационните технологии, Цанислав Димов – Балкански шампион по таекуон-до, и разбира се двете баскетболистки на ПМГ- Ивка Пендова и Екатерина Георгиева, чийто отбор стана вицешампион на България през гни 2012 г. в Перник. На 6-та страница читателите  научават , че единадесети „а” клас е победител в Коледният волейболен  турнир на ПМГ. На последната страница са поместени кръстословица, судоку и виц.
В „Коледно настроение” учениците са отделили внимание  на това как се празнува Коледа в България и по конкретно са написали статия за българската трапеза и коледната елха. Рубриката „Бързо, лесно и вкусно” дава няколко рецепти за предстоящите приготовления на трапезата. Вестникът отразява подробно и Коледния базар в гимназията.
Трио „Севера”, които получиха златна статуетка  от националния конкурс „Пиленце пее” са на първа страница. Вестникът на тийнейджърите отново отразява участието на Цанислав Димов  в най-високия клас А турнир по таекуон-до WTF в Сърбия. Четвърта и пета страница са посветени на забавленията. Там гимназисти са провокирани от  теста „Бива ли те във флирта”, а хороскопът им поднася изненада за това, което ги очаква. Английската страница е озаглавена „ In Theatres” и е посветена на киното. Последната страница отново е забавна – тя предлага вицове и судоку.
Наред с продажбата на вестниците в петък приключи и работата на търговските щандове, отрупани със сладкиши. Събраните средства след края на благотворителния базар ще бъдат дарени на деца, лишени от родителски грижи. Във вторник гимназисти изненадаха с подаръци и лакомства мъничетата в Гурково. На 12-ти те отново ще ги посетят.

Инициатор на проявата е преподавателят по немски език в учебното заведение Ценка Пеева. Досега тя и нейният клас всяка година, поне два пъти посещаваха и радваха децата от домовете в Гурково и Видраре.

ЕЛЕКТРОНЕН УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК благодари за любезното съдействие на сайта “Балканец”


За повече и по-пълна информация от живота на гимназистите, разгледайте ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ЕЛЕКТРОНИЯ УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК и страницата във FACEBOOK


www.pmgzlatarov.net

Advertisements