Уебсайтът на Исторически музей - Ботевград вече е фактДнес официално стартира уебсайтът на Исторически музей-Ботевград, който бе представен от неговия автор – ученикът Светлин Йотов. Неговият интернет адрес е http://museumbot.bg. Събитието е неразделна част от празничната програма на ПМГ ”Акад. Проф. Д-р Асен Златаров” по повод 100 години гимназиално образование в общината. Гости на презентацията бяха учители, сред които и специалистът по ИТ в учебното заведение инж. Красимир Божинов, с който от миналата учебна година ученикът от девети „б” клас, подготвят проекта по разработването на сайта. Присъстваха още Кера Михайлова-изявен общественик, поетите от Литературен клуб „Стамен Панчев”, бившият директор на гимназията Никола Близнаков, директорката на ОУ ”Н. Вапцаров” Евгения Иванова, ученици и други.
„В днешния динамичен век, с помощта на съвременните технологии могат да се извършват и в буквален и в преносен смисъл чудеса”. Така Светлин Йотов откри официалната презентация на сайтът, който е изработил съвсем безплатно. Възпитаникът на гимназията е разработил сайтът по време на лятната си ваканция и съвместно с директорът на музея Тодорка Коцева са изготвили материалите и са направили снимков материал.
Уебсайтът е предназначен за хора от всички възрасти и затова е изграден с лесна навигация, има дори мобилна версия, каза Светли. Заглавната му страница  е динамична, а снимките в нея са от откриването на музея на 3-ти май 2011г. Освен български граждани, сайтът може да се ползва и от чужденци. Възможно е да бъде преведен на 65 езика. Освен снимки, уебсайтът предлага и видео новини, повечето от които могат да се гледат и в тюб каналът на музея, обясни програмистът. Много малко музеи притежават собствена библиотека, затова ученикът е поместил снимки на най-старите от всичките 800 книги. В раздел „Филиал”  е поместена информация за филиала на Исторически музей-килийното училище в с. Боженица. Заради него Светлин Йотов разработва панорамни снимки, с което уебсайтът става все по-уникален. В тези снимки обектите могат да бъдат разгледани на 360%. В раздела дейности е направен списък на местата в района, до които всеки турист може да отиде с помощта на музея. Уебсайтът предлага и раздел изложби, където потребителите лесно могат да намерят информация за минали и настоящи изложби. Ученикът разработва в момента модула „Виртуална разходка”, който да предложи виртуално разглеждане на експозициите на музея. Създателят на сайта издаде и една тайна. Зад картинките и текстът се крие истинската му работа. Той показа как на компютърен език изглежда една панорамна снимка на килийното училище. Чрез езиците на програмиране броят на написаните редове код до сега е 25 хиляди. В края на презентирането на уебсайта Светлин Йотов изказа своята специална благодарност на директора на ПМГ ”Ас. Златаров” Даниела Колева за оказаното доверие, на директора на музея-Тодорка Коцева за сътрудничеството и предоставените материали при разработването на проекта. Ученикът благодари още на своя учител по Информационни технологии в ПМГ-инж. Красимир Божинов, на музейните специалисти – Надка Йошовска-уредник, Десислава Иванова- екскурзовод, Илия Вълчев-фондохранител, Мая Апостолова – информатор, и на Павлинка Райчинова и Атанаска Григорова.
„Сякаш вчера бе началото на лятото. Когато едно много любезно момче влезе в Исторически музей Ботевград с нестандартно предложение да сбъдне една огромна надежда на музейните специалисти  направата на собствен сайт”. С тези думи директорът на музея Тодорка Коцева се обърна към деветокласникът със своя поздравителен адрес, преди официално да му го връчи. В него тя казва още: „Съвместната ни работа бе предизвикателство, приключение, източник на нови познания, …, музейните специалисти се докосваха до света на компютърните технологии, а подаряваха в отплата-любовта си към българската история”. Госпожа Коцева изказа огромната си благодарност към ученикът и му пожела много нови успехи. Тя поздрави и директорката на гимназията, затова, че могат с пълни основания да се гордеят със своя възпитаник.
Г-жа Даниела Колева също благодари от своя страна на ученикът Светлин Йотов за огромния труд, който е положил за разработването на уебсайтът. Тя благодари също и на неговите родители, които са го възпитали в дух на привързаност към науката и образованието. „Това е едно всеотдайно дете. Денят е от 24 часа, а аз имам чувството, че той работи 25 часа. Винаги е подготвен и изряден по всеки един предмет”, каза с чувство на гордост директорката. Тя припомни, че Светлин се класира в Националната олимпиада по Информационни технологии пред учебната 2011/2012 “Когато гимназията чества 200 години юбилей, ти да бъдеш почетен гост”, бе пожеланието на г-жа Колева към гимназистът.
Накрая младият програмист получи поздравления от всички присъстващи. Г-жа Коцева връчи  от името на общинското ръководство албум на Община Ботевград. Пред репортер на „Балканец” майката на Светли – учителката Снежана Геновска сподели, че лятната ваканция нейния син е използвал за направата на уебсайтът не като задължение, а с истинско удоволствие. “Компютърът вкъщи купихме, когато Светли бе в първи клас, но интересното при него бе, че той прескочи моментът с увлечението с компютърните игри”, каза тя с усмивка. Вместо тях, момчето е навлязло в света на компютърните технологии с помощта на елементарни проекти, които е възлагала майка му – преподавател по ИТ в ОУ ”В. Левски” Ботевград. На първата си олимпиада в 4-ти клас се класира със своя братовчед на първо място на тема за българските владетели.
Светлин Йотов печели призови места в не една олимпиади. Миналата учебна година  той се представи отлично в национално състезание по природни науки  с темата си ”Пълноценното хранене на българските воини на крепостта Урвич”. Гимназистът печели първо място в Областния кръг на олимпиадата по ИТ в началото на март 2012 в направление "Уеб сайт” – „Интерактивни уроци по география на България”. Светлин Йотов е носител на множество грамоти от 2011г. – за първо място в презентация „На Ти с ИТ”,  за отлично представяне в направление „Компютърна  разработка” в конкурса „Бъдещето на ботевградския край”, за отлично представяне в Националното състезание за ключови компетентности по природни науки в Търговище – декември 2011г.

*Материалът е предоставен с любезното съдействие на сайта “Балканец”


За повече и по-пълна информация от живота на гимназистите, разгледайте ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ЕЛЕКТРОНИЯ УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК и страницата във FACEBOOK


www.pmgzlatarov.net

Advertisements