Ученици от клуб  „Моят екологичен свят”  от 11-ти „б” клас на ПМГ „Акад. Проф. Д-р Асен Златаров” влезнаха в ролята на адвокати и прокурори. Дело „Химия и екология” започна в съдебна зала точно в 13ч. днес (8-ми юни). Съдия Явор Иванов и съдебните заседатели Маргаритка Кирилова и Изабела Цветкова изслушаха двете страни по 4 основни „обвинения ” в „постъпила жалба от общ характер”. В нея са отбелязани основни моменти от развитието на науката химия, приложението й в практиката и влиянието й върху околната среда. „Съдебното дело” е по повод  отсъждане на отговорен за състоянието на природата и каква е отговорността на всички нас за промяна отношението на всеки човек към проблемите на околната среда. Съдия Иванов откри началото на първото заседание на „Специален съд на поколението”, който е свикан с цел да установи кой е отговорен и има ли нарушения срещу човечеството и природата при използване на откритията на химичната наука.
По първия казус отношение взеха  „прокурор” Мария Петрова и „ адвокат” Христина Рушкарска. Те изложиха тезите си по отношение на използването на атомната енергия за различни цели и влиянието върху живите организми. Мария Петрова изясни понятието радиоактивност и опасностите при извличането на електромагнитно лъчение при добиването на атомна енергия, което е предпоставка за увеличаване на радиационния фонд във въздуха и развиване на болестта  рак. Тя посочи, че причина за това е работата на атомните електроцентрали и реактори, използването на атомна енергия от  подводници, кораби и лаборатории. Мария Петрова припомни аварията на АЕЦ в Чернобил на 26-ти април 1986 г. Кръвните и имунни заболявания са се увеличили 60 пъти в резултат от нея. Само в Беларус има 3 хиляди деца родени след аварията, които страдат от такива заболявания. Тя използва доказателства пред съда със снимков материал.
Защитата изложи също своите аргументи, като заяви, че не са малко областите в световната икономика, където атомната енергия се използва за спасяването на човешки животи. "Адвокат" Христина Рушкарска посочи, че радиоактивността се използва в медицината  за диагностика с рентгенови апарати, за лъчетерапия на раково болни хора, за стерилизация на медицинско оборудване, за разкриване на престъпления в работата на разследващите полицаи. С помощта на радио-въглеродното датиране се определя възрастта на обекти, които не са по-стари от 60 хил.г. Сред многото аргументи защитата посочи,че атомната електроенергия може да бъде алтернатива на въглищата и дървата за огрев.
Производството на нефт и нефтопродукти като важен елемент за развитие на световната икономика и опасностите от неправилното им  използване разгледаха прокурор Ивка Иванова и Прокурорът заяви, че количеството на изхвърления нефт в световния океан е в порядъка от 3 млн. тона до 6 млн. тона за година. Най-голям дял на замърсяването се пада на танкерите, които превозват нефта, използват морската вода за баланс или за охлаждане преди повторното зареждане на нефт. Особено опасна е комбинацията на замърсяване с нефт и  детрагенти. В България са установени замърсявания с нитрати, пестициди, тежки метали, арсен, нефтопродукти и трифонометани. 1.3 дка са замърсените площи в България.
Защитата в лицето на „адвокат” Севдалина Ангелова заяви, че нефта присъства в живота на човечеството от 3 хил. години пр.н.е. В древния свят газ се е използвал за осветление в Китай, нефтена смола  за балсамиране на мумии в Египет, за строителство на сгради и крепостни стени. Нефтени продукти се използват за лечения и на кожни заболявания и рани в Азербайджан например. Днес се използват като гориво за транспорта, за направа на различни видове лекарства, бои и синтетични материали.
„Съдия” Иванов даде думата на обвинението и защитата по третия въпрос:  За и против използването на нитрати в Селското стопанство. „Прокурор” Петя Стойчева заяви, че при постъпване на нитрати в организма, след 5-6 часа се появява гадене, задух, замайване, посиняване на кожата и лигавицата. Най-чувствителни към нитратите са кърмачетата, бременните жени и хора, които имат проблеми със храносмилателния тракт. В райони с много нитрати и липса на йод се наблюдават заболявания на щитовидната жлеза, нарушава се функцията на нормалния хемоглобин. 50 милиграма на литър е допустимото количество на нитрати във водата, обясни прокурорът. Източници на нитрати са органични и минерални торове, промишлени отпадъци и др.  Зеленчуците и консервите са най-богатите на нитрати хранителни продукти. За ограничаването им в организма е нужно консумирането на повече бутилирана вода, измиване на плодове и зеленчуци с гореща вода и др. „Прокурор” Петя Стойчева също даде нагледно доказателство с голяма едра ябълка, пълна с нитрати, и малка червива ябълка, предпочетена от червея, защото е биологично чиста. „Адвокат” Мадлен Иванова, заяви, че ползването в момента на нитрати за производство на плодове и зеленчуци е съгласно европейските стандарти. Освен това те са естествена съставка при растенията, необходима за растежа им. Ограничаването използването на нитрати ще намалее количествата на добиваната продукция и ще рефлектира върху изхранването на населението.
Прекомерното използване на синтетични миещи вещества вреди сериозно на природата и на човешкия организъм. „Прокурор” Мирела Гергова изложи мотивите за обвинението си, като заяви, че сапунът често е причинител на алергии и някои гъбични заболявания по кожата на човека. Чрез промишлените отпадни води синтетичните препарати попадат във естествените водоеми, където създават предпоставки за развитие на бактерии. „Адвокат” Гергана Петкова  посочи предимствата на сапуна като предпазител от заразни заболявания. Тя демонстрира отличните почистващи свойства на обезмаслител върху замърсена пластмасова повърхност.
След излагане на пледоариите на обвинението и защитата, съдия Явор Иванов постанови „Всеки ден, всеки час унищожаваме себе си. Ако не победи разумът, човечеството и природата са обречени на гибел. Ако човек не направи така, че в природата да им по-малко дим, то сигурно е, че димът ще направи така, че в природата да има по-малко хора”. В името на съда на поколенията той произнесе присъда: „Да се  работи усърдно от всички за възстановяване на екологичното равновесие. Решението е окончателно и да се приеме и изпълнява от всички”.
Дело „Химия и екология” бе едно от представителните занятия на учениците от ПМГ по проект „Успех”  на клуб „Моят екологичен свят” с ръководител Радка Гетова. Гости на проявата бяха директорката Даниела Колева и учителите Даниела Пенкова  и Теменужка Христова.
„Идеята на днешното занятие е да покажете своите позиции като млади жители на планетата, да покажете наученото по химия и какво ви е дала науката. Вие тепърва ще бъдете нашите ръководители и в резултат на днешните пледоарии у вас се родиха идеи и пътища за разрешаване на редица екологични проблеми. Колкото повече знаете , толкова повече пътища за разрешаване ще предложите за в бъдеще. Затова ние разчитаме на вас. Смятам, че тази инициатива бе полезна за всички участници”. Това каза преподавателят по химия и опазване на околната среда, Радка Гетова.
Директорката Даниела Колева й благодари за успешната работа на клуба, че е успяла да пренесе познанията на учениците по химия в една друга област и да внедри интересно ролите на адвокати, съдии и прокурори. Класният ръководител на 11-ти”б” клас Даниела Пенкова поздрави своите възпитаници за успешното представяне и им пожела  да запазят своя стремеж в опазването на  природата и света около себе си.

ЦЯЛАТА ФОТОГАЛЕРИЯ РАЗГЛЕДАЙТЕ ТУК
*Източник: balkanec.bg


За повече и по-пълна информация от живота на гимназистите, разгледайте ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ЕЛЕКТРОНИЯ УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК и страницата във FACEBOOK


www.pmgzlatarov.net

Advertisements