Уважаеми ученици, колеги, родители Днес, 21.05.2011 г. в сградата на Министерството на образованието, младежта и науката беше изтеглен вариант на изпит по Български език и литература за ДЗИ 2012 – майска сесия. На всички ученици от ПМГ “Акад.  проф.  д-р Асен Златаров” желаем успех!

В 4:15 часа, в сградата на Министерство на образованието, младежта и науката (МОМН) бе генериран изпитният вариант за матурата по Български език и литература (БЕЛ).

Възможността да натисне съдбоносния бутон получи журналист от Нова телевизия, след проведен жребий измежду всички присъстващи представители на медии.

„Под Игото“ на Иван Вазов е произведението, върху което писаха зрелостниците на днешната матура по БЕЛ. Темата за 41-и въпрос бе избрана измежду 30 варианта, като се падна вариант  № 6. Зад  числото 6 се крие Иван Вазов с романа „Под Игото“.

„Разумът и поетическото безумие“е темата на 41-ва задача на матурата по БЕЛ за 12-ти клас. Зрелостниците    избираха между интерпретативно съчинени и литературно есе. Те трябваше да разсъждават върху откъс от романа „Под игото“ на Иван Вазов.

Зрелостниците  решаваха тест от 40 въпроса, което може да им донесе максимално 70 точки.
41 задача носи максимално 30 точки и е писане на текст по художествена творба.

Любопитна подробност бе изискването зрелостниците да пишат само с химикалки с черно мастило, а учениците след седми клас – със синьо.

Днешната матура е задължителна за всички зрелостници. Втората задължителна, но по избран от ученика предмет е в сряда, 23 май. На нея се очаква наплив по предмета география и икономика, за който са подадени близо 23 000 заявления за участие.
Абитуриентите заеха своите места в 8:00 часа.
Два часа след тях местата си на чиновете заемат седмокласниците, които също ще бъдат препитани по БЕЛ.
38 500 места в 1374 паралелки с интензивно изучаване на чужд език е държавният план-прием за гимназиите наесен. Профилираните класове ще са 804, а професионалните – 570. Броят на учениците в седми клас тази година е 58 256, което е с 1577 повече от миналата година.
Изпитите след седми клас и матурите са в едни и същи дни, за да има по-малко неучебни дни през май за останалите ученици, които не са на конкурс. Утре е учебен ден за всички. Вторникът е единственият ден тази седмица, в който ще се провеждат нормални учебни занятия.


За повече и по-пълна информация от живота на гимназистите, разгледайте ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ЕЛЕКТРОНИЯ УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК и страницата във FACEBOOK


www.pmgzlatarov.net

Advertisements