Ученици от ПМГ ”Акад. проф. д-р  Асен Златаров”, участващи в клуб „Природолюбител” и „Млад еколог”, имаха запомняща се среща с природата в рамките на дейностите по проект „Успех”. Ръководителите на двата клуба – Теменужка Христова и Радка Гетова, бяха поканили гост лектор –  бившия преподавател по биология Мария Цонкова,  за да разкаже предисторията на определянето на това място за защитена зона „Дренето”.  Местността  придобива статут на защитена зона през 1979 г., благодарение на съвместните усилия на Мария Цонковаи ръководството на местното горско стопанство.

По това време в тази местност, намираща се в ляво по пътя от Ботевград за Литаково, имаше повече от 40 огромни дъба, разпръснати на територия от 33 хектара. Върху дърветата гнездяха голям брой бели щъркели и сиви чапли. Теренът в по-голямата си част бе мочурлив, поради което популациите на тези два вида птици имаха прекрасни условия за съществуване”, спомни си Мария Цонкова.

 В днешно време нещата в защитената територия изглеждат до голяма степен различно, защото от огромните дъбове са останали едва няколко дървета, а от мочурището – отделни локви.  Независимо от промените в климата, младите природолюбители и еколози успяха да се насладят на срещата с красивите птици, а завладяващо интересният разказ на Мария Цонкова накара и най-скептично настроените да притаят дъх. Учениците разбраха любопитни факти за живота на щъркелите, като това, че на есен първи си тръгват представителите на най-младото поколение – ергените и момите щъркели, както и че на пролет, когато новодомец си свие гнездо, поставя зелена клонка отгоре, за да може останалите на бъдат информирани, че това жилище е заето.  И още, че щъркелите никога не правят гнезда на места, където падат мълнии. 

Мария Цонкова подари на гимназистите изработено от нея табло с материали за защитената зона и обеща да посетят заедно и резервата „Училищна гора” край село Боженица.


За повече и по-пълна информация от живота на гимназистите, разгледайте ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ЕЛЕКТРОНИЯ УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК и страницата във FACEBOOK


www.pmgzlatarov.net

Advertisements