image“Books are the most powerful forms of dialogue between individuals, within communities, between generations and with other societies.”

23 април e символична дата за световната литература. На тази дата през 1616 г. са починали Сервантес, Шекспир. Това е датата на раждане или смърт и на други изтъкнати автори като Морис Дрюон, Халдоур Лакснес, Владимир Набоков.

Идеята за този празник произхожда от Каталуня, където на 23 април, денят на св. Георги Победоносец, традиционно се подарява книга.

Световният ден на книгата и авторското право (World Book and Copyright Day) е определен за честване от ЮНЕСКО при ООН. С празнуването на този ден в целия свят, ЮНЕСКО се стреми да насърчава четенето, издателска дейност и защитата на интелектуалната собственост чрез авторското право.

Това прави естествен избора на Генералната конференция на ЮНЕСКО в този ден целия свят да отдаде почит на книгите и авторите им, насърчавайки всички и по-специално младите хора, да открият удоволствието от четенето и да зачетат приноса на тези, които допринасят за социално-културния прогрес на човечеството.

В цялата страна ще се проведат различни инициативи, свързани с четенето като духовна потребност. Кампанията е насочена предимно към младите хора, които трябва да осъзнаят удоволствието от съприкосновението с хубавата книга.

Ако искате, можете да се включите в маратон по четене; да дарите книга в училищната или градската библиотека; да си купите нова книга. Помислете сами. Не забравяйте старата народна мъдрост "Който знае книга, той има четири очи."


За повече и по-пълна информация от живота на гимназистите, разгледайте ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ЕЛЕКТРОНИЯ УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК и страницата във FACEBOOK


www.pmgzlatarov.net

Advertisements