Домейн .България!?Интернет корпорацията ICANN, регулираща създаването на домейни и разпределението на IP адреси, прие правила, които позволяват създаването на адреси, завършващи практически на всяка дума, съобщи ВВС.
Това е най-голямата промяна в регулирането на интернет в последните години. То може да означава, че скоро сред обичайните домейни .com или националните от типа на .bg или .uk могат да се появят домейни на частни компании и организации. ICANN започва да приема заявки за регистрация на нови имена през следващата година.
Очаква се сред първите желаещи да получат собствени домейни да бъдат администрации и големи градове. Според шефа на ICANN Род Бекстром нововъведението открива "неограничени възможности за човешкото въображение".
"Никой не може да предскаже къде ще ни изведе това историческо решение", заяви Бекстром. Новите правила за създаването на домейни могат да доведат до появата на адреси, завършващи например на .google, .coke, .BBC или .България.
Но всяка заявка за сдобиване с нов домейн ще струва на желаещия около 200 000 долара, освен това трябва той трябва да докаже, че има законно право върху регистрираната дума.


За повече и по-пълна информация разгледайте ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ЕЛЕКТРОНИЯ УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК и страницата във FACEBOOK


www.pmgzlatarov.org