Човекът и КосмосаНа 12 април се навършват50 години от полета на първия човек в Космоса — Юрий Гагарин.

Гагарин е първият човек в историята на човечеството, който е летял в космоса. Това се случва на 12 април 1961 година 6 часа 7 минути по Гринуич (9 часа 7 минути московско време) с космическия кораб „Восток“. Гагарин прави една обиколка около Земята. На височина няколко километра Гагарин се катапултира и се приземява с парашут, близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет продължава 1 час и 48 минути.

След полета на „Восток 1“ Ю. А. Гагарин става най-известният човек на планетата. За него са писали всички вестници в света. Награждават го с ордени, медали, дипломи, избран е за почетен гражданин на градове от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. По време на своите пътешествия обикаля света три пъти. Обстоятелствата около смъртта на Гагарин и до днес не са напълно известни.

Съществуват редица противоречиви версии за неговата гибел. Официалната версия е, че самолетът УТИ МиГ-15, с Гагарин и Серьогин на борда, се разбива на 27 март 1968 година в 10,31 сутринта в района на село Новосьолово на 18 км от град Киржач, Владимирска област. Това се случва в условия на лоша видимост — долната повърхност на облаците е била на 300 метра от земята. Самолетът влиза в свредел. За да го извадят от него, на пилотите не достигат няколко секунди. Но свидетелят на аварията, Валентин Сурков, твърди, че 27 март е бил ясен, а самолетът е падал така, като че ли не са се опитвали да го изравнят.

От този 12 април датата ще се чества всяка година като Международен ден на полета на човека в космоса. Това решиха със специална резолюция страните от ООН.

По повод 50-ата годишнина от събитието Русия изпрати космически кораб с името "Гагарин" на мисия до МКС.


За повече и по-пълна информация разгледайте ВСИЧКИ БРОЕВЕ НА ЕЛЕКТРОНИЯ УЧИЛИЩЕН ВЕСТНИК


www.pmgzlatarov.org

This work is licensed under a Creative Commons license.