Учени създадоха програма за разчитане на древни писмености



Нова компютърна програма успя за няколко часа да разчете език, използван в библейски времена, съобщи интернет порталът на National Geographic. Учени смятат, че тя е в състояние да дешифрира текстове на "отдавна изгубени" писмености.

Създадена в Техническия институт в Масачузетс, програмата може автоматично да превежда угаритски, който се състои от точки и клинообразни знаци. Останки от древната писменост са открити през 1928 г. от археолози, докато правели разкопки край сирийския град Угарит.

Повече от четири години били необходими на специалисти да разчетат написаното, докато програмата се справила за часове. Тя сравнила основните символи и мотиви с най-ранните семитски езици.  

"По принцип разчитането на подобни текстове винаги се е смятало за един вид детективска игра на учените. Никога не сме и предполагали, че компютрите могат да ни окажат такава помощ", казва Реджина Барзили, професор по компютърни технологии.

Компютърният лингвист Ричард Спроут обаче предупреждава, че невинаги е възможно да се сравнява един език с друг. Етруската писменост например е била използвана в централна и северна Италия около І в. пр. Хр., а близо шест столетия по-късно е била изместена от латинската. Съществуват едва няколко образеца на етруски текстове, но и те са трудни за разчитане, тъй като учените нямат база за сравнение на символите.


www.pmgzlatarov.org