24 май не е просто поредния официален празник – това е денят, в който всеки българин може да изкрещи с пълно гърло, че е горд потомък на нация, заемаща стратегическо място в историята на Европа. Той е символ на достойнство, традиция и духовност. 24 май, е може би най-светлият, най-съкровеният български празник – Денят на светите братя Кирил и Методий.

На този ден има едно особено вълнение. То идва от това, че на 24 май ние, българите, отбелязваме не само появата на буквите, почитаме паметта на техните създатели. Даваме си сметка в каква тежка борба, кога и как – в битка с догми и канони, в битка с носителите на триезичната ерес – Константин Философ – свети Кирил, написа нашите Аз, Буки, Веди.

Сутринта на площад „Освобождение”-БОТЕВГРАД поздрав към всички педагози и ученици отправи Кметът на общината Георги Георгиев. „Днес празнуваме най-чистия, най-светлия и най-българския празник. за пореден път се прекланяме пред делото на солунските братя“, каза той.

С грамота и званието „Учител на годината“ бе удостоен инж. Красимир Божинов от ПМГ „Акад.проф. д-р Асен Златаров“ преподавател по ИТ и информатика..

На ежегодния прием, който дава президентът на Република България по случай 24 май, тази година от община Ботевград бяха поканени и присъстваха Директорът на ПМГ Даниела Колева и учителят по химия Радка Гетова.

Събитието  се състоя в Националния исторически музей, където  Радка Гетова бе  наградена с високото отличие Орден „Неофит Рилски“.

Вечерта на празничния 24 май по традиция е запазена за бала на ПМГ „Акад.Проф.д-р Асен Златаров“. Събитието и този път събра многобройна публика, а тоалетите на 68 – те випускници преливаха от оригиналност, стил и сексапил.

Вече трета поредна година гимназистите правят своеобразен реверанс към многото желаещи да ги видят като изминават пеш разстоянието от училището до хотела в центъра на града.

Тъй като приемът при Президента е от 20 часа, шествието на абитуриентите от Гимназията  поведе Главния учител на ПМГ Венета Терзийска, а директорът Даниела Колева  се присъедини към тържеството след награждаването.

Екстравагантни тоалети, стилни прически и екзотичен загар показаха тази вечер абитуриентките от ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”. Момчетата пък по нищо не им отстъпваха с цветовото разнообразие на костюми, ризи и вратовръзки, аксесоари и “сценично” поведение.

Всеки един бе намерил своята индивидуалност и стил, така че стотиците хора, дошли да ги гледат, имаха възможността да се порадват, усмихнат и възхитят на младостта. [Снимки]


www.pmgzlatarov.org

Advertisements